Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lärare slog autistisk pojke – får högre lön

Förskolläraren slog och knuffade en autistisk pojke.

Hon fångades på film och tvingades sluta.

Men bara tre dagar efter att hon skrivit under sin avskedsansökan välkomnades hon tillbaka till kommunen - i en annan stadsdel med betydligt högre lön.

– Det blir ju väldigt fel och omoraliskt, säger skolkommunalrådet Karin Pleijel (MP).

Förskolläraren slog och knuffade den femårige autistiske pojken – och fångades på film av en person som var granne med förskolan. OBS, genrebild.
Foto: Tomas Leprince
Kvinnan stängdes av och varslades om avsked men under ett möte med facket och arbetsgivaren bad hon i stället om att få säga upp sig själv med omedelbar verkan – och det godtogs. OBS, genrebild.
Foto: Sanna Dolck
Tre dagar senare fick hon dock ett nytt jobb på en förskola i samma kommun – och med en högre lön. OBS, genrebild.
Foto: Shutterstock
Karin Pleijel, kommunalråd med ansvar för skolan och förskolan i Göteborg, reagerar starkt på det inträffade. "Det blir ju väldigt fel och omoraliskt", säger hon.
Foto: Miljöpartiet

Det var i slutet av september förra året som en granne till förskolan i en av Göteborgs stadsdelar tog upp kameran och filmade då en av förskollärarna gick hårt åt en femårig autistisk pojke.

Filmen visar, enligt lärarnas ansvarsnämnd, hur läraren riktar flera slag och knuffar på pojken.

Det var inte första gången, enligt vittnet, som stod beredd med kameran på sin balkong mittemot efter att ha sett liknande händelser tidigare.

Förskolläraren stängdes av och varslades om avsked. Men under ett möte med facket och arbetsgivaren bad hon i stället om att få säga upp sig själv med omedelbar verkan. Något som godtogs.

Återanställdes direkt

Den 20 oktober skrev förskolläraren under sin avskedsansökan från tjänsten i Göteborgs kommun. Och där kunde historien ha slutat.

Men tre dagar senare hade kvinnan jobbet tillbaka: då skrevs anställningsavtalet under som gjorde att hon anställs som förskollärare i Göteborgs kommun igen.

Med högre lön, men i en annan stadsdel.

Den ansvarige förskolechefen ringde aldrig och kontrollerade med sina chefskolleger i den tidigare stadsdelen innan hon anställde förskolläraren.

Och den referens som förskolläraren själv uppgav på förskolan ringdes aldrig upp.

– Hon sa att hon hade sagt upp sig och det är inget konstigt i det förskollärareläge vi har. Många flyttar och byter jobb, säger förskolechefen som ansvarar för anställningen av förskoleläraren.

Däremot fick hon senare veta om bakgrunden till att den nyanställde sagt upp sig och har nu genom Skolinspektionen fått beslutet om att den nyanställde varnats efter händelsen.

Här är det en annan stadsdel som tvingar en person att sluta och några dagar senare anställer ni personen. Borde ni inte kolla med era kolleger?

– Efterklokt, ja. Men då får vi ringa på alla och vi anställer hela tiden, säger förskolechefen.

På frågan om hur förskolechefen ser på att föräldrarna får leva i tron att läraren som utsatt deras son för kränkningen tvingats lämna sitt jobb, säger hon:

– Det är väl nackdelen med stadsdelsförvaltningar. Vi är alla del av Göteborgs stad, men vi jobbar ju stadsdel för stadsdel.

Karin Pleijel är kommunalråd med ansvar för skolan och förskolan i Göteborg och hon reagerar starkt på det inträffade.

– Det blir ju väldigt fel och omoraliskt om någon direkt går till en liknande tjänst som man grovt misskött i en annan del av staden, säger hon och menar att det handlar om rutiner som inte efterlevts.

"Inte blivit bra"

Chefer ska enligt reglerna ta referenser för att få en så bra bild av den som ska anställas som möjligt. Att ingen kontaktade förskolan där kränkningen ägde rum beskriver hon som anmärkningsvärt.

– Jag är mån om att vi försäkrar oss så långt det är möjligt att anställa personer som är lämpliga och behandlar våra barn väl. Den här hanteringen har inte blivit bra, säger Karin Pleijel.

Barn- och elevombudet har tidigare i år stämt Göteborgs stad för föräldrarnas räkning och kommunen har inte motsatt sig deras skadestånd på 20 000 kronor.

I juli beslutade Lärarnas ansvarsnämnd att varna förskolläraren. I beslutet står det att den utpekade läraren säger att hon inte exakt minns händelsen men att det ser värre ut på filmen än vad det egentligen var. "När hon ser filmen håller hon med om att hon kränker barnet vilket hon är ångerfull inför", skriver ansvarsnämnden i sitt beslut.

En förundersökning om misshandel har däremot lagts ned med hänvisning till bristande bevisning.


GT GRANSKAR: Kommunens hamn tål inte havsvattnet – förstörd


Av anmälan som föräldrarna gjorde till Barn- och elevombudet veckorna efter att förskolläraren blev av med jobbet och sedan återanställdes framgår att föräldrarna då inte kände till att förskolläraren arbetar kvar med samma jobb.

Enligt personalchefen i stadsdelen där den autistiske pojken kränktes nåddes de av informationen att förskolläraren återanställts först strax före sommaren. Det ska ha skett av en tillfällighet.